Rijbewijs gehaald – en nu de weg op!

Nou, nog heel even geduld a.u.b., want je moet eerst nog even dat papiertje (of eigenlijk dat pasje) bij de gemeente regelen. Zonder dat felbegeerde roze ding mag je namelijk de weg nog niet op. Laat een pasfoto maken en neem een geldig ID mee als je naar de gemeente gaat. Een slagingsbewijs is niet nodig, want nadat je bent geslaagd registreert de RDW de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van rijgeschiktheid. Ben je nog geen 18? Check dan hier even welke regels voor jou van toepassing zijn.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt (voor welk voertuig dan ook) is een beginnend bestuurder. En daar hoort dus een beginnersrijbewijs bij. Dat betekent dat je strafpunten krijgt als de politie je staande houdt voor een verkeersovertreding. Strafpunten krijg je voor:

  • het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer
  • het veroorzaken van een verkeersongeval waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht
  • bumperkleven bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur
  • snelheidsovertredingen van meer dan 40 kilometer per uur op autosnelwegen of meer dan 30 kilometer per uur op andere wegen
  • het niet goed naleven van de verkeersregels waardoor je een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is veroorzaakt
Wanneer je binnen vijf of zeven (als je jouw rijbewijs voor jouw 17de haalt) twee keer voor een verkeersovertreding wordt veroordeeld, dan moet je jouw rijbewijs inleveren en doet het CBR onderzoek naar jouw rijvaardigheid. Goed om deze situatie te voorkomen. Houd je dus gewoon aan de verkeersregels en let goed op.

Autorijden is the bomb

Laat je door dit stelsel niet afschrikken om in de auto te stappen. Autorijden is gewéldig. Geniet van de vrijheid die je ervaart wanneer je in jouw eerste auto stapt (of die van je moeder) en de pedalen gebruikt. Rij vlak na het halen van je rijbewijs vooral vaak en veel. Zo word je steeds behendiger.

Oh ja: is de bolide waarin je de wereld verkent van jou zelf? Zorg dan voor een goede autoverzekering!